Presentasjon og «hunde-CV»

Jeg er vokst opp i skogen på Tromøya, og har alltid vært veldig natur- og dyrekjær, men selve hundetreningsinteressen kom først i midten av tyveårene, når vi kjøpte vår første hund.
Ønsket om hund var stort og derfor ble blandingstispa Laika impulskjøpt, en søndag, i Risør.
Hun var mest sannsynlig blanding av labrador, border collie, rottweiler og chowchow.
Laika gikk plutselig bort 14.januar 2021. Heldigvis fikk vi beholde henne i 11 år, men vi savner henne noe voldsomt.
14.mars 2021 fikk vi valpis i hus. Velodog Unicorn Destroyer Oni er ei svart og hvit border collie tispe, som jeg ser stort potensiale i. Hun er fra gjeterlinjer og har mer enn nok futt for en hver!

Impulskjøp av hund kommer gjerne med noen utfordringer, og det var ikke mangel på dem, for vår del, med kjøpet av Laika. Jeg lærte utrolig mye, de første 11 årene som hundeeier. Alt jeg hadde hørt og trodde jeg kunne om hund, er blitt snudd på hodet.
Jeg har måttet tråkke godt utenfor min egen komfortsone, jeg har tilegnet meg masse ny og oppdatert kunnskap om hvordan hunder (og mennesker) lærer og hvordan vi fungerer sammen.
I dag er jeg spesielt interessert i læringsteori og forskningsbasert hundetrening. Klikkertrenerutdannelsen jeg tok i 2014 har farget en god del av hvordan jeg ser på hundetrening i dag, men man er aldri utlært og jeg er glad i å lese bøker, artikler, blogger og diskusjoner om trening av hund generelt. Jeg er alltid åpen for ny kunnskap. Nå gleder jeg meg til å utvikle meg videre, med en helt ny type hund.
I 2022 tok jeg på min andre instruktørutdanning, denne gangen via Lundqvist hundeskole. En utdanning som gikk over 1,5 år og jeg er nå utdannet «Instruktør og adferdskonsulent».

Jeg brenner for konkurranselydighet, men er også veldig opptatt hverdagslydighet og hvor enkelt livet med hund kan være, om vi legger inn et godt stykke arbeid, fra vi får hunden i hus! Jeg måttet vri hodet og prøve veldig mange forskjellige ting, for å få Laika dit hun var når hun ble voksen. Det har gjort at jeg ikke er låst til en måte å gjøre ting på, men finner løsninger for hunden jeg har foran meg. Med Oni fikk jeg et helt annet sett med utfordringer, og igjen har jeg måttet grave dypt i verktøyskassa for å løse problemene vi har hatt foran oss.

Jeg trener belønningsbasert og er stor tilhenger av at hundene må få mulighet til å tenke litt selv. Jeg har mange forventninger og regler i hundeholdet og treningen min og mener dette er måten å få det til på.
For meg er det viktigste i hundeholdet og treningen at det skal være gøy for både hund og eier! Jeg vektlegger samarbeid, trygghet, forventning og motivasjon!
Når jeg trener og instruerer, fokuserer jeg på å få hunden til å gjøre det man ønsker og hvordan man kan belønne dette, så det blir sannsynlig at hunden gjør det igjen.
Jeg vil vise hunden hva som lønner seg.
Jeg ønsker engasjement og at hunden gleder seg til å jobbe.

Som instruktør brenner jeg for forståelige og tydelige råd og tips og har fått tilbakemeldinger på at jeg er behagelig, direkte og konkret å gå for. Jeg mener dette er den beste måten å få rask og positiv fremgang på.
Det å jobbe med hunder med utfordringer og problemer i hverdagen er noe som kan føles litt utakknemlig, og i beste fall kommer man dit at ingen kan se at man har issues man må jobbe med. Livet med Laika har likevell gitt meg en forkjærlighet for denne type arbeid og jeg trives godt med å hjelpe andre med å finne løsninger for sin hund.

Litt om treningserfaring og utdanning:
Jeg og Laika konkurrerte i lydighet og rallylydighet, hvor vi fikk opprykk til øverste klasse i begge grener.
Dessverre måtte Laika pensjoneres som konkurransehund, pga sykdom og medisiner, før vi rakk å debutere i elite. Vi fortsatte å trene både lydighet og rallylydighet, for å ha det gøy og holde oss oppdaterte.
Fra vi fikk Laika, 16 uker gammel, hadde hun problemer med redsel og angst. Hun var spesielt lydredd, men også generelt miljøberørt og var usikker på både andre hunder og mennesker. Hun var i tillegg vanskelig å motivere og vi var gjennom litt av en reise sammen. Hun lærte meg så utrolig mye.

Oni er av et helt annet kaliber. Hun har fått en perfekt start på livet hos oppdretteren og har med seg veldig fin genetisk bagasje. Hun er tøff og selvstendig, avreagerer fint og elsker både lek og mat. En liten racerbil! Hun viser seg meget lovende i konkurranse, både i lydighet og rally. Hun har en helt utrolig fysisk og mental utholdenhet, og en arbeidslyst som gir meg bakoversveis! Hun takler alle utfordringene jeg gir henne og vi har utviklet oss til å bli et riktig så fint team i konkurranseringen. Se gjerne lenger ned i posten, for stevneresultater!

Jeg har også noe konkurranseerfaring i lydighet og rallylydighet med sheltien Milo. En godgutt jeg jobbet med ca et halvt år, når eieren bodde utenlands. I tillegg har jeg mye treningserfaring med harehund, nærmere bestemt hamiltonstøveren Jazz, som jeg også var handler for på utstilling.
Jeg synes det er veldig fascinerende å se hvor store likheter og ulikheter det er mellom forskjellige raser. Utfordrende, givende og spennende erfaringer å ta med seg som hundetrener.

Jeg er aktiv i verdens beste hundeklubb, Arendal og omegn hundeklubb, hvor jeg fra 2014-2023 satt som leder for Lydighets- og rallylydighetskomiteen. Der var ansvaret mitt å organisere og arrangere større og mindre arrangementer, m.m. I dag er jeg kun komitemedlem.
Jeg liker også godt å gå kurs selv og har deltatt på mange forskjellige, både med hund og som observatør, med alt fra lokale instruktører, til verdensmestere.
Der finnes et hav av løsninger på ting og der er alltid positivt å lære mer.

Siden Laika ble 11 år, bestod de siste årene med trening for det meste av å jobbe med styrke, koordinasjon og balanseøvelser!
Vi likte godt å jobbe med diverse balanseutstyr og øvelser som holdt kroppen smidig og sterk, samtidig som det var skånsomt for en pensjonistkropp!
I tillegg til lydighetsmomenter, rallyøvelser og nosework, ga dette oss variert og gøyal trening!

Med Oni vektla jeg miljøtrening, treningsmotivasjon, frivillig fokus, samarbeid og innkalling, i tillegg til grunnmomentene vi trenger på veien mot konkurranseringen, frem til hun nærmet seg året.
Fra da jobbet vi videre, bygget utholdenhet, lærte å takle forstyrrelser, gjennomtrente øvelser og klargjorde oss for konkurranseringen! Oni er den første brukshunden min og hovedmålet mitt for henne er championat i lydighet og rallylydighet. Hvis vi får til det, satser vi videre mot NM-deltakelse i begge grener!
Jeg har et voldsomt konkurranseinstinkt og synes det er motiverende å sette seg store mål å jobbe mot!

Jeg trives også godt i rollen som kommandant i alle klasser i lydighetsringen, og før eller siden håper jeg å utdanne meg til autorisert konkurranseleder.

Min hunde-CV:

Mine hunder:
17.01.2021 – Nå – Velodog Unicorn Destroyer Oni, border collie tispe, liten, spicy grevling og rampeslamp
14.12.2009 – 14.01.2021 – Laika, verdens fineste lille Loff, blandingstispe og starten på hele hundeeventyret mitt

Utdannelser, godkjenninger, kurs og seminar:
Des 2022 – Rallylydighetskurs med fokus på nytt regelverk, med Roger og Hege Fredriksen.
Okt 2022 – Observatør på helgekurs hos Happy Hundesenter, i Hundens språk, med Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber/Siddis Hudeskole.
Jan-mai 2022 – Modul 3 online instruktørutdanning hos Lundqvist hundeskole – «Instruktør»
Aug-des 2021 – Modul 2 online instruktørutdanning hos Lundqvist hundeskole – «Adferdskonsulent»
Mai-juni 2021 – Onlinekursene Læring 1 og 2, Hun om Hund
April-juni 2021 – Valpekurs med Oni, Arendal og omegn hundeklubb
Jan-juni 2021 – Modul 1 online instruktørutdanning hos Lundqvist hundeskole – «Hundetrener»
Jan-feb 2021 – Onlinekursene Adferdsproblemer 1 og 2, Hun om Hund
2020/2022 – Medlem/Kollega hos Hun om Hund – Onlineforelesninger: Onsdagsfag og Fredagsråd
Okt 2020 – Onlineseminar hos Hundelykke med foredragsholder Claudia Fugazzi, italiensk forsker og etolog – The dogs mind. Tema hundens hjerne, sosial læring, hukommelse og Do as I Do.
Sept 2020 – Onlineseminar hos Norsk Adferdsgruppe for Selskapsdyr (NAS) med foredragsholderne: Eva Bertilsson – Hva gjør en adferdskonsulent god? Iben Meyer – Hva kan medisiner hjelpe med? Jon Løkke – Adferdskonsultasjon, hvordan veilede klienten effektivt?
Aug/sept 2020 – Introkurs i nosework
2020 – Onlineforedrag om Hundens språk A og B, hos Siddis Hundeskole Stavanger, foredragsholder Siri Linnerud Riber
2020 – Godkjent som rallylydighetsinstruktør via NRL
2019 – Observatør på konkurranseRLkurs med Roger Fredriksen
2019 – Observatør på brukslydighetskurs med Kristoffer Modell
2018 – Observatør på konkurranseLPkurs med Valentina Balli
2016 – KonkurranseLPkurs med Siv Svendsen
2016 – Sommercamp med Lotte Nordli
2015 – Godkjent som Trinn 1-instruktør via NKK
2014 – Canis klikkertrenerutdanning 1-årig
2011 – 2018: Diverse hverdagslydighetskurs, nybegynnerkurs i rallylydighet, agility og feltsøk.
2010 – Hverdagslydighetskurs med Siv Svendsen

Instruksjon og uoffisiell dømming:
Okt 2022: Minikurs i rally, kenneltreff
Sommer 2022: Valpekurs, 5 ukers
Feb 2022: Introkurs i rallylydighet, helg
Okt 2021: Passeringskurs, helg
Aug-sept 2021: Valpekurs og hverdagslydighetskurs for Tvedestrand og omegn hundeklubb
Sommer 2021: Valpekurs 5 ukers
Apr-juni 2021: Hverdagslydighetskurs hos Aust-Agder Dachshundklubb
2020 – Nå: Holder private valp-, hverdagslydighets- og konkurransekurs i Arendalsområdet
2020 – Nå: Dømmer uoffisielle klubbcuper, klubbmesterskap og bronsemerkeprøver i lydighet
2020 – Nå: Dømmer uoffisielle klubbcuper, klubbmesterskap og rekruttprøver i rallylydighet
2019 – Nå : Tilbyr privattimer i Agder
2019 – Nå : Instruktør i Arendal og omegn hundeklubb, rallylydighet
2018 – Nå : Instruktør i Arendal og omegn hundeklubb, konkurranselydighet
2015 – Nå : Instruktør i Arendal og omegn hundeklubb, grunnleggende lydighet/hverdagslydighet
2013 – 2015: Hjelpeinstruktør i Arendal og omegn hundeklubb, grunnleggende lydighet/hverdagslydighet

Konkurranse:
Oni:
Påska 2023: 1.plass RL2, 215 poeng, Uoffisielt Online Jubileumsstevne ASKN
20.nov 2022: 1.plass RL2, 200 poeng, direkte opprykk til RL 3
19.nov 2022: 1.plass RL2, 200 poeng, mellomtittel RL2
16.okt 2022: 1.plass LP1, 304,5 poeng, opprykk til LP2
15.okt 2022: Lydighetsdebut 3.plass LP1, 283 poeng, opprykk til LP2
25.sept 2022: 1.plass RL2, 197 poeng, direkte opprykk til RL3 og sammenlagt Regionmester Rallylydighet Region Sør.
24.sept 2022: 2.plass RL2, 199 poeng, direkte opprykk til RL3
3.sept 2022: 2.plass RL1, 191 poeng, mellomtittel RL1
17.+19.juni 2022: 2 x Very good/Blå på NKK Sandefjord
16.juni 2022: Klubbmester Klasse 1 RL, 200 poeng.
14.juni 2022: Bronsemerket i LP, 169 poeng, 1.plass.
13.juni 2022: Klubbmester Rekruttklasse LP, 172 poeng
20.mars 2022: Good/Gul på NKK Kristiansand
13.mars 2022: 1.plass RL1, 200 poeng, direkte opprykk til RL2
12.mars 2022: Rallydebut 2.plass RL1, 193 poeng, direkte opprykk til RL2

Laika:
Okt 2020: Godkjent LGT Klasse 1 – Bjørk Nosework
Vår 2017-2020: Deltatt på uoffisielle cuper og stevner med Laika, i både LP og RL, for konkurransetrening.
Jan 2017: Opprykk til Elite RL
Nov 2016: Opprykk til Elite LP
Okt 2016: Klubbmester LP3, AOH
Feb 2016: Direkte opprykk til RL3
Okt 2015: Opprykk til LP3
Aug 2015: Rally-debut og direkte opprykk til RL2
Okt 2013: Opprykk til LP2
Mai 2013: Lydighets-debut
Okt 2012: Bronsemerket i LP

Milo:
Sept 2020: Klubbmester Klasse 1 RL, AOH
Juni 2018: Klubbmester Rekruttklasse LP, AOH
Feb 2018: 2x 1.premieringer – RL1-tittel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: